Debat – Reflexió d’un projecte (PAC3)

Lake Mountain Alpine Resort

Lake Mountain Alpine Resort Signage
Lake Mountain Alpine Resort Signage

Agència:  Heine Jones (Melbourne’s Docklands, Australia)

Tipologia: Espai patrimonial (natural, muntanya). Senyals identificatius, informatius, reguladors i direccionals

L’objectiu d’aquest projecte de senyalística per a aquestes instal·lacions situades en un espai patrimonial, natural, a alta muntanya (doncs es tracta de la senyalística d’instal·lacions d’esquí nòrdic) a Victoria, Australia és molt interessant.

Aquest, pretén informar i guiar a l’usuari sent respectuós amb el medi ambient, ser a la vegada robust i resistent a les condicions mediambientals que s’experimenten a alta muntanya, i tenir la capacitat d’implementar un sistema flexible a canvis informatius d’última hora, informació actualitzada a cada moment de les condicions climàtiques.

Heine Jones proposa un sistema que combina senyals físics fets a partir de material respectuós, resistent i robust  així com fusta dels arbres autòctons de l’àrea, pantalles LED alimentades amb energia extreta de petites plaques solars, i plaques d’àcer tintades amb colors creant contrast, per a una absoluta visibilitat.

Tant els dissenys com el material és amable amb l’entorn natural, i no suposa un gran impacte visual als usuaris, tenint en compte on es troben situats. A més, aquests penso que creen un cert vincle de l’usuari amb l’espai. No us ha passat mai, per exemple esquiant a la Masella, que identifiqueu les senyals amb el lloc?

Perquè he escollit aquest projecte per analitzar al debat?

Tot i no assimilar-se (en quant a grandària d’espai) al meu projecte de re-disseny de senyalística de l’Escola de les Arts del Circ Rogelio Rivel, la senyalística es troba en un espai natural, a l’aire lliure. I, en aquest espai, en ambdós casos, s’hi realitza una activitat esportiva.

He vist una certa similtud pel que això fa, i penso que em pot servir molt d’influència per al meu projecte. El fet d’introduir tòtems ja era una idea que tenia en ment, donat l’espai i les circumstàncies, i el fet de que aquests siguin de fusta i àcer, fa que em cridi l’atenció. Al ser plaques d’àcer clavades en un pal de fusta també permet certa flexibilitat. I, òbviament, la idea de les pantalles LED per presentar informació important d’última hora, i que aquestes s’alimentin de l’energia que plaques solars puguin donar, em sembla un gran invent i una gran obra d’art on es barreja tecnologia, disseny i, per suposat Art. No obstant, no penso que sigui necessari aplicar-les en el meu cas.

El que sí m’interessa d’aquesta tipologia de senyalística dissenyada per al projecte de les pistes d’esquí nòrdic és el que he comentat al final de l’anterior secció. El fet de crear un vincle als usuaris amb l’espai és quelcom molt interessant ja que aquests es relacionen, inconscientment, amb la marca, amb l’espai. És quelcom que m’agradaria també tenir en compte a l’hora de idear, dissenyar i formalitzar el meu projecte.

 

2 respuestas a «Debat – Reflexió d’un projecte (PAC3)»

 1. Hola Judith,

  Trobo molt interessant el que ha creat l’agència Heine Jones. Com tu dius, no només han implementat un sistema que és amable amb l’entorn natural fet a partir de material respectuós, resistent i robust i combinat amb pantalles led. Si no que també que creen un cert vincle amb l’usuari amb l’espai, és a dir, totes aquelles persones que passen per allà esquiant o fent alguna activitat de neu.

  Crec que han sabut portar aquest projecte i desenvolupar-lo a un nivell molt alt, ja que no és fàcil poder implementar tot el que he dit i que tot quedi cohesionat perfectament.

   
  Visibilidad:
  Pública

 2. Hola Judith!

  Tal i com comenta el Lluc, trobo que el projecte creat per l’agència d’Heine Jones és molt interessant. El fet de que hagin fet servir un sistema que és amable amb el medi natural que l’envolta fa que no sigui un impacte negatiu en el seu entorn. El que ajuda a que quedi ben integrat a l’entorn és que estigui fet d’un material robust, igual que serien els arbres.

  Al tractar-se d’un parc natural el que es vol és que no ‘destaquin’ les senyals, sinó que quedin ben integrades sense molestar a l’entorn i trobo que l’agència ho ha aconseguit. I no només això, sinó que, tot i integrar-lo a l’espai, també han sabut integrar-li tecnologia sense que estorbi als usuaris de l’entorn.

  L’únic aspecte negatiu que hi trobo és com se’ns dona la informació a través dels tòtems. Crec que la mida de la tipografia i la col·locació de la informació dins del quadrat informatiu del tòtem es podria recol·locar per a que es pugui entendre millor.

  Per acabar, trobo que és un bon referent per a inspirar-te en el teu treball ja que aquest estil es pot integar força bé en els teus dissenys, et desitjo molta sort!
  Visibilidad:
  Pública

Deja una respuesta